Hierbij een aantal handige tips om op te letten bij uw zoektocht naar een geschikte reu voor uw teef:

- Kijk kritisch naar uw eigen teef, wat zijn bijvoorbeeld haar zwakke punten?

- Wat wilt u graag verbeterd zien in het nageslacht?

- Zorg dat alle benodigde gezondheidsonderzoeken zijn gedaan: heuponderzoek, ECVO oogonderzoek(en) en evt. DNA onderzoeken. Overigens zijn DNA onderzoeken nog niet verplicht gesteld vanuit de rasvereniging, heup en oogonderzoeken zijn dat wel. Voor verdere informatie lees het verenigingsfokreglement van de Engelse springer spaniël club Nederland. 

- Doe een proefparing (Trialmating) bij de stamboom database van de Engelse springer spaniël club Nederland. Kijk hierbij goed naar de COI waarde (mate van inteelt) en zorg dat deze zo laag mogelijk is, minimaal onder de 10%.

- Check de gezondheidsuitslagen van de reu op de website van de raad van beheer (Dutch dog data). Een hond die in het NHSB (Nederlands Honden Stamboek) staat ingeschreven, is daar inclusief alle gezondheidsuitslagen terug te vinden. Let wel, indien een HD onderzoek of officieel ECVO oogonderzoek recentelijk is uitgevoerd kan het een aantal weken duren voor deze zichtbaar is op de website van Dutch dog data. Overigens is een ECVO ooguitslag twaalf maanden geldig. Voor een verdere uitleg over HD, het ECVO oogonderzoek, DNA onderzoeken en de COI waarde kunt u kijken op de pagina gezondheid op deze website.

- Het is belangrijk om niet per definitie blind te staren op behaalde veldwedstrijd kwalificaties en/of titels. Titels en behaalde veldwedstrijd kwalificaties zijn zeker een graadmeter en zeggen zonder meer wat over de kwaliteiten van de desbetreffende reu, echter komen er meerdere zaken bij kijken: gezondheid, COI waarde en het aantal door de reu genoten dekkingen. We zien vaak dat een reu met behaalde titels de voorkeur heeft omdat de pups dan makkelijker verkopen. Dit zou echter niet het enige uitgangspunt moeten zijn. Duurzaam fokken, een verbreding van de huidige genenpool en een instandhouding van een gezond werkend ras zijn allemaal zaken waar u rekening mee kunt houden bij uw zoektocht naar een geschikte reu.

- Mocht u toch de voorkeur geven aan titels zorg dan dat het veldwedstrijd/SWT kwalificaties en/of titels zijn en geen SJP diploma's. SJP diploma's zeggen namelijk niets over de natuurlijke jacht aanleg, stijl, drive en wildvinderskwaliteiten van de reu. Dit zijn uiteraard wel eigenschappen die voor het ras van belang zijn. 
Als ik de keuze zou mogen maken tussen een reu met twintig (A, B, of C diploma's) of een reu met één kwalificatie Uitmuntend (U) of Zeer Goed (ZG) op een veldwedstrijd dan zou ik kiezen voor de hond die zich heeft bewezen op een veldwedstrijd.

- Maak een afspraak met de reu eigenaar en bekijk de reu zelf in het veld. Dit zal u een beter beeld geven van zijn kwaliteiten en of hij de eigenschappen aan kan vullen die u mist bij uw eigen teef. Zaken waar u op kunt letten zijn o.a. neemt hij de zware dekking goed aan? Jaagt hij met passie en stijl? Komen zijn apporten vlot binnen? 

- Wanneer u uw keuze heeft gemaakt zal de reu eigenaar een tarief met u afspreken, het zogeheten dekgeld. Van oudsher stond de hoogte van het dekgeld gelijk aan de verkoopprijs van een pup, dit is de laatste jaren wat veranderd, maar gemiddeld kunt u rekening houden met een bedrag tussen de negenhonderd en veertienhonderd Euro. De reu eigenaar heeft daarbij de keuze om het dekgeld aan te nemen of een pup naar keuze uit het nest te nemen.

- Er is een trend gaande waarbij reuen massaal tegen een laag tarief ter dekking worden aangeboden op kanalen als marktplaats. Deze reuen hebben vaak stambomen, beschikken wel/niet over de benodigde heup en ooguitslagen en worden veelvuldig ingezet om te dekken. Men hoeft geen geneticus te zijn om in te zien dat hier een grote valkuil achter schuilt. We hebben immers te maken met een slinkende genenpool en zouden juist de focus moeten leggen op een verbreding hiervan. Daarnaast zijn gezondheid en het in stand houden van de gewenste werkeigenschappen van het ras belangrijk, niet de vermeerdering van het aantal nakomelingen van één en dezelfde reu. 

Mijn advies, maak nooit uw keuze puur gebaseerd op prijs. Het is belangrijk om uw keuze te maken op basis van gezondheid, kwaliteit en verbreding van de genenpool.