Gezondheid:

Naast de nodige werkeigenschappen en will to please vind ik de gezondheid van mijn honden belangrijk. Met oog op de toekomst en instandhouding van een gezond ras worden al mijn honden op HD (Heup Dyslplasie) en erfelijke oogafwijkingen gecontroleerd. Daarnaast let ik bij een toekomstige combinatie van twee honden ook op de COI (Coefficient of inbreeding) waarde en probeer deze zo laag mogelijk te houden, idealiter onder de 10%. Er zijn ook (niet verplichte) DNA testen beschikbaar om de volgende erfelijke afwijkingen op te sporen en uit te sluiten. Ik zal dit bij mijn eigen (toekomstige) honden ook uit laten voeren, uiteraard naast de reguliere HD en oogonderzoeken. 

Het DNA combi pakket van Labogen bevat de volgende onderzoeken:

Acral mutilation syndrome (AMS) 

Familial nephropathy (FN)

Shaking Puppy Syndrome (SPS)

Fucosidosis

Phosphofructokinase deficiency (PFKD)

Progressive retinal atrophy (cord1/crd4-PRA) 

Wilt u deze testen ook door Labogen uit laten voeren? Zorg dan dat het monstermateriaal door uw dierenarts wordt afgenomen en hij/zij het aanvraag formulier invult en ondertekent. Vergeet daarbij niet het adres van de dierenartsenpraktijk in te vullen waar het monstermateriaal is afgenomen. Wanneer u de uitslag heeft ontvangen kunt u dit laten registreren in de stamboomdatabase van de rasvereniging Engelse Springer Spaniel Club Nederland. U kunt de resultaten mailen naar gezondheid@esscn.nl

Het DNA pakket kunt u online bestellen bij Labogen (zie de button onderaan de pagina) of telefonisch via het nummer 085 489 0580.